Lichaam als spiegel voor de groep

Twee voorbeelden

Ik heb geleerd dat je lichaam als instrument voor de groep werkt, als het ware als een spiegel. Gevoelens komen tevoorschijn in je je lichaam, je voelt iets wat er daarvoor nog niet was, het springt op je scherm. Het beste dat je kunt doen is dat terug geven aan de groep of aan een persoon in de groep. Kans is groot dat jij niet de enige bent die iets merkt.

#1

We zaten met een groep van circa 15-18 deelnemers in een kring. Verschillende praatjes waren al gehouden over de bedoeling en plannen van het project. De groep was gevraagd om deel te nemen aan het project, maar veel was nog onduidelijk. Kritische vragen en enige discussie kwam naar voren. We zaten al een lange tijd en de energie werd er niet beter op. Ik merkte het in mijn lijf, onrust en verstijfd. En toen kwam mijn onderdeel. Ik gaf aan de groep terug dat ik spanning in mijn lijf voel en zei dat ik me voorstel dat ik niet de enige ben. Ik vroeg aan de groep om op te staan en het lichaam in beweging te brengen op een manier dat goed voelt. Ik ging springen met ogen dicht. De groep deed mee. Voor een minuut waren echt even los van elkaar en alleen bezig met onze eigen energie. Contact met jezelf. ‘Zo, dat had ik echt even nodig’ zei iemand. Ik had het zelf ook erg nodig en voelde me vrij. Vrij om vervolgens weer contact te maken met de groep en mijn rol als begeleider goed op te kunnen pakken. 

Deep Democracy workshop voor facilitators van het Rijk - maart 2019 

 

#2

Nog even en de workshop start. In een korte tijd zal ik geïnteresseerden meenemen in de basis van Deep Democracy.

Mensen staan mooi in een kring en kijken vol verwachting naar mij om de workshop te openen. Het wordt stil. Heel even weet ik het niet meer en ik neem even de tijd om bij mezelf naar binnen te kijken. ...Ik merk veel spanning; opwinding, korte adem, onrustig. En ik open met: 'Welkom! Ik merk dat mijn lichaam zich aanspant en dat het een signaal is dat ik veel wil doen in een korte tijd. En dat ik graag haast wil maken. Maar dat hoeft helemaal niet. Want, het is immers maar een voorproefje van 45 min'. Dat lucht op, ik kom dichter bij mezelf en de verwachtingen zijn gemanaged. En de waterlijn is ook gezakt voor de check-in: deelnemers voelden zich uitgenodigd om te delen wat er in hun onderstroom gebeurde. In een korte tijd leerden we elkaar kennen en doken we in het diepe...


Reactie schrijven

Commentaren: 0