If you can name it, you can tame it!

Wat vind jij spannend aan in het vuur staan in groepen? 'Ongecontroleerd vuur', 'de crazy-makers', 'meegezogen worden', 'mensen die veelzeggend zwijgen', 'loslaten zonder te weten wat er gaat gebeuren'. En 'tijdsnood krijgen': het conflict komt nooit op een goed moment! Deze antwoorden waren genoeg voer voor een diep gesprek over het hanteren van de spanning in jezelf en in de groep in momenten van conflict en polarisatie. 

 

In 2019 gaf ik de workshop 'In het vuur staan als facilitator' voor het eerst aan 40 procesbegeleiders van de gemeente Amsterdam en van het Rijk. Het liet zien dat velen worstelen met dit vraagstuk. Professionals in overheidsorganisaties voelen de extra verantwoordelijkheid om gevoelige thema's bespreekbaar te maken en tegengeluiden op een verbindende en veilige manier ruimte te geven. Dat is nogal een opgave. 

 

Ik was net teruggekeerd uit de VS (Portland), waar ik een intensieve 5 weekse training in conflictbegeleiding had gevolgd. Hier ging ik in de leer bij Arnold Mindell, grondlegger van Deep Democracy en van proces georiënteerde psychologie (process work). Om mijn geleerde lessen te delen, ontwikkelde ik deze workshop voor leiders, adviseurs en procesbegeleiders. 

 

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

o  Introductie in de invloed van 'privileges, power en rank'  

o  Leren om spanningen bij jezelf als een spiegel voor de groep in te zetten

o  Herkennen van escalatie en de-escalatie signalen

o  Tips & tricks voor het kanaliseren van de polarisatie als je er middenin staat

 

Een van de belangrijke lessen gaat over de kracht van het benoemen wat er gebeurt. Wat je hoort, wat je ziet, wat je voelt. Dit is een vorm van 'metacommunicatie' en helpt de groep bewust te worden over waar ze in zitten.

 

Zoals een trainer van mij onlangs zei: 'if you can name it, you can tame it!

En soms... kan conflict simpelweg de-escaleren door iets magisch:

Reactie schrijven

Commentaren: 0