Ik ben Amir Nazar (1984) en ik werk als freelance trainer, facilitator en adviseur op het gebied van diversiteit en inclusie, creatief leiderschap en democratische vernieuwing. Ik geef workshops Deep Democracy aan studenten, organisatieadviseurs en managers. En ik begeleid hun niet-gevoerde gesprekken en dialogen over onderwerpen die in de onderstroom blijven. Regelmatig ben ik gespreksleider van participatiebijeenkomsten, stadsgesprekken en burgerdialogen. Ook geef ik advies aan organisaties vanuit mijn perspectief en ervaring in veranderkunde, bestuurskunde, politiek-ambtelijke cultuur, diversiteit & inclusie en conflict- & procesbegeleiding. Bij de gemeente Amsterdam heb ik ruim 11 jaar kennis en praktijkervaring opgedaan. Sinds 2018 werk ik als zelfstandige voor andere organisaties in de publieke sector. 

'Questions are more transforming than answers' - Peter Block

Na een tweejarig traineeship (2009) bij de gemeente Amsterdam heb ik 11 jaar veel plezier beleefd met complexe vraagstukken in onze hoofdstad. Zoals het terugdringen van high impact crime, multidisciplinaire aanpakken voor armoedebestrijding en vernieuwing van burgerparticipatie. Naast expertise in beleidsadvies en programma- en verandermanagement heb ik me in die jaren verder ontwikkeld als trainer en procesbegeleider. Daar ligt het accent op in mijn werk: het bij elkaar brengen van mensen en bubbels en het versterken van de onderlinge samenwerking om meer impact te maken. Dat werk doe ik sinds 2018 ook als zzp’er voor andere organisaties op het gebied van Deep Democracy, leiderschap en cultuurverandering, inclusie, inspraak en community building. Sinds januari 2023 ben ik onderdeel van Perspectivity.

Ik heb ervaring met multistakeholder-samenwerkingen voor het terugdringen van high impact crime en het verbeteren van de situatie voor huishoudens in armoede. Ik pionierde met het democratische instrument van burgerpanels voor verschillende overheidsinstellingen. Een voorbeeld is het project ‘De wijsheid van Amsterdam‘, een dialoogproces van een jaar met 248 gelote burgers. Op het internationale podium faciliteerde ik een strategische retraite van 30 organisaties over de effectiviteit van hun samenwerkingprogramma. En ik ontwikkelde een training voor facilitators genaamd ‘Sitting in the fire‘, op de rand van de Covid-pandemie.

Ik ontwerp en faciliteer dialogen ontmoetingen die complex en/of large-scale zijn, het liefst met veel verschillen en een uiteenlopende perspectieven op een vraag. Ik help de groep bij het vinden van een gemeenschappelijke basis voor samenwerking met respect voor elkaar. Ik vind het belangrijk om een veilige en open ruimte te creëren waarin alle stemmen goed gehoord kunnen worden. Daarom ben ik zo gepassioneerd over het werken met Deep Democracy, Appreciative Inquiry, Future Search en andere samenwerkingsbenaderingen.

Ik heb bestuurskunde (MSc.) gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Tijdens mijn carrière heb ik diverse opleidingsprogramma’s en masterclasses gevolgd, waaronder Deep Democracy Lewis Method (level 1, 2, 3, co-resolve), een vijfweekse intensieve training in de fundamenten van Deep Democracy van Arnold Mindell en een leergang in Canada van een jaar genaamd ‘The Art of Public Dialogues: hosting conversations about Race & Identity‘. Ik woon in Amsterdam-Noord met mijn lief en onze kersverse dochter. Ik vind het leuk om vroeg in de ochtend te zwemmen, om een inspirerend leiderschapsboek te lezen en om weg te dromen. En ik geniet van bijzondere gesprekken met vrienden en met vreemden (‘vreemden zijn vrienden die elkaar niet hebben ontmoet’). Ik ben half Nederlands (Fries om precies te zijn) en half Perzisch.

 

Expertise

 • Dialoog en Deep Democracy
 • Large-scale and multi-stakeholder samenwerking
 • Creatief leiderschap
 • Diversiteit en inclusie
 • Burgerparticipatie en community-building

In 2023 heb ik opdrachten gedaan voor o.a.:

 • Gemeente Leiden, gemeente Utrecht, gemeente Amsterdam, gemeente Arnhem, gemeente Maastricht
 • Staten- en raadsfracties
 • Amnesty International 
 • Bureau Burgerberaad
 • BKB Academie
 • De Bouwcampus 
 • ROC van Amsterdam

Moderator

Adviseur

Trainer


Werkt ook samen met:


IZI Solutions

Trainer & facilitator 

IZI is een sociaal innovatiebureau dat (inter)nationaal bekend staat om onze kennis en kunde van maatschappelijke vraagstukken en het bereiken, activeren en versterken van (jong)volwassenen en diverse gemeenschappen.

https://www.izi-solutions.com/