Ruimte voor het gesprek over polarisatie op de (online) werkvloer

'Amir moet misschien een cursus MS Teams volgen maar dat deed geen afbreuk aan de geweldige workshop. Zeer leerzaam. Leuke interacties.’ 

Dat was de reactie van een deelnemer aan mijn eerste en nieuwe online workshop genaamd ‘Gepolariseerde gesprekken begeleiden voor iedereen’. 

Voor de Summerschool van de gemeente Amsterdam heb ik de workshop 4 keer aangeboden in 4 weken tijd: 140 ambtenaren deden mee, tussen 30 tot 50 deelnemers per workshop. 

 

Er ging wat mis

Het was mijn eerste keer online training geven en ik kende MS Teams nog niet goed. Hoe maak je subgroepen aan? Scherm delen lukt niet. Hoe zie ik de opmerkingen in de chat als ik aan het presenteren ben? Oh jee, de computer loopt vast... En het programma bleek veel langer te duren dan ingeschat. Er ging regelmatig wat mis en het was soms wat rommelig. Gelukkig leerde ik snel bij dankzij de feedback van de deelnemers. Elke keer werd het beter te volgen. Mijn uitleg, oefeningen en interactie met de deelnemers werd gaandeweg scherper en duidelijker. 

 

Ruimte voor de worstelingen 

Het was bijzonder om de trainingssessies te doen in tijden van polarisatie in de samenleving rond corona en racisme. Dat heeft een impact op de werkvloer. Maar hoe gaan we dat aan? Voor velen was het geen keuze om deel te nemen, maar een gevoel van urgentie. Zoals iemand zei 'ik weet dat het hard nodig is, maar ik heb er eigenlijk geen ruimte/tijd voor’. De workshop was dan ook een geschikte ruimte om de dilemma’s en worstelingen rond polariserende gesprekken met elkaar te delen, zoals:

  • Hoe blijf ik rustig en zakelijk als er iets gezegd wordt dat me persoonlijk raakt?
  • Wanneer is het echt persoonlijk en wanneer is het meer iets van het collectief?
  • Wat doe ik met de schreeuwers in de groep zonder de nuance te verliezen?
  • Hoe schep ik ruimte voor alle meningen en en voorkom ik tegelijkertijd dat mensen gekwetst worden? 

Belangrijke vragen waar een wereld achter schuil gaat. Ik heb mijn ervaringen gedeeld, tips & tricks uitgelicht en deelnemers laten oefenen in subgroepjes. Maar bovenval was het een digitale ruimte om deze vragen met elkaar als groep te bespreken en te begrijpen. 

 

Veilig kader bouwen

En dat was ook mijn kernboodschap: bevraag elkaar wat je nodig hebt om het gesprek goed te voeren voordat in een gepolariseerde discussie belandt. Welke les(sen) trek je uit polariserende gesprekken die je hebt gehad? Daarmee bouw je een veilig kader voor een openhartig gesprek waarin alle geluiden gehoord kunnen worden. Door bewust een gesprek in te gaan en iedereen deelgenoot maken van het proces, versterk je het vertrouwen en de veiligheid. 

 

Het geeft me hoop dat er zoveel professionals zijn die deze gesprekken willen begeleiden - ook al is er weinig tijd. In welke rol en situatie ook; met een aantal simpele vragen, stappen en werkvormen kom je al ver! 

 

Doe je mee?

 

P.S. De cursus MS Teams heb ik inmiddels gevolgd :)